Dekarboksilacija konoplje se zdi težaven izraz, vendar je v resnici bolj preprost, kot se zdi.
Je nujen korak za aktiviranje učinkov konoplje, saj če bi jo zaužili surovo, ne bi čutili nobenih učinkov.
Pri kajenju za dekarboksilacijo poskrbi ogenj, pri kuhanju temperatura vode.
Ključne ugotovitve:
- Dekarboksilacija je osnova za pripravo konopljinega masla in drugih stvari za pojesti.
- Najbolj razširjena metoda vključuje peko za 45 min na 110 ºC.
- Prvič ne uporabimo mikrovalovno pečico.
- Če se bojimo vonja, lahko uporabimo zadnjo metodo kuhanja v vrečki.
Kaj je dekarboksilacija konoplje?
Dekarboksilacija konoplje je kemični proces, ki povzroči kemično reakcijo. Do te pride pri segrevanju nepsihoaktivnih kanabinoidov. Ko se konoplja segreje, se aktivirajo njene psihotropne lastnosti.
V surovi obliki ima konoplja kislinske oblike, ki jim dodamo črko A. Ima torej THCA in CBDA, in ko so te snovi izpostavljene določenim temperaturam, se spremenijo v THC oziroma CBD, konoplja pa s tem pridobi svoje značilne učinke.
Za uspešno dekarboksilacijo je treba nadzorovati dve stvari: čas in temperaturo.
Najpogostejša metoda je pečenje vršičkov za čas 45 minut pri približno 110 ºC. Zelo pomembno je, da temperatura ne preseže 120 ºC, saj bi lahko nekateri terpeni (eterična olja) izhlapeli, trava pa bi izgubila nekatere arome in lastnosti.
Čeprav je pečica pod štedilnikom najpogostejša metoda, lahko uporabimo tudi druge stvari, kot je na primer mikrovalovna pečica.
E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov
Dekarboksilacija v pečici
V različnih receptih so navedene različne temperature, najpogosteje pa se uporablja 45-minutna varianta s temperaturo pečice na 110 ºC.
Če nam je ljubši počasnejši in bolj previden postopek, je enako učinkovito, če pustimo konopljo v pečici še nekaj dodatnih minut (45-50 minut) pri nekoliko nižji temperaturi (105 ºC).
Lahko se odločimo tudi za 30-minutno peko pri 120 ºC. Vendar pa ta zadnja možnost ni tako priporočljiva, saj nekateri terpeni pri tej temperaturi začnejo izgubljati svoje prave lastnosti, večja pa je tudi nevarnost zažiga konoplje.
Uspešna dekarboksilacija konoplje v pečici zahteva nekaj preprostih korakov:
- Pečico segrejte na 110 ºC.
- Konopljo zmeljemo, bodisi z mlinčkom bodisi s katerim koli predmetom, ki zagotavlja podobne rezultate, da bo ves material prejel enako količino toplote in se enakomerno posušil.
- Na pladenj za pečico položimo peki papir in nanj razporedimo tanko plast konoplje.
- Ko je pečica vroča, vanjo postavimo pladenj in pečemo 45 minut.
- Pladenj vzamemo ven in pazimo, da se ne opečemo.
Kako vemo, da je uspelo?
Videli bomo, da je marihuana iz svetlo zelene postala rjavo rumena. To je povsem normalno in pomeni, da je bil postopek izveden pravilno.
Kako je temperatura pečice pomembna
Kako se spreminja čas potreben za dekarboksilacijo konoplje glede na temperaturo pečice. Vendar lahko s tem onemogočimo nekatere terpene (eterična olja).
Kanabinoid | Temperatura | Čas |
THCA/THC | 110ºC | 30 min |
130ºC | 9 min | |
CBDA/CBD | 110ºC | 45 min |
130ºC | 20 min |
Dekarboksilacija v mikrovalovni pečici
Odsvetujem, da prvič uporabimo ravno mikrovalovno pečico. Raje pričnimo z navadno.
To je najhitrejši način dekarboksilacije konoplje. Je tudi najnevarnejši način, saj mikrovalovna pečica proizvaja hitrejšo in bolj koncentrirano toploto, zato moramo zelo natančno nadzorovati temperaturo, da se material ne zažge.
To je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati pri dekarboksilaciji z uporabo mikrovalovne pečice:
- Marihuano zmeljite z mlinčkom ali podobnim pripomočkom.
- Na krožnik položimo peki papir in ga vstavimo v mikrovalovno pečico.
- Segrevamo tri minute na srednji temperaturi.
Opozorilo! Vsaka mikrovalovna pečica je drugačna, zato moramo biti še posebej pozorni, da zagotovimo pravilen postopek dekarboksilacije. Možno je, da bo konoplja potrebovala nekaj več toplote. V tem primeru ponovimo prejšnje korake in pri tem pazimo, da konoplje ne zažgemo.
Pri prvi uporabi mikrovalovne pečice moramo biti še posebej pozorni, saj so nekatere zelo močne in bi lahko na koncu zažgale konopljo.
Kako vemo, da je uspelo?
Poiščemo enake rjave odtenke, kot če bi to počeli v navadni pečici. Po drugi strani pa mora oddajati močan vonj, vendar nikoli ne sme dišati po zažganem.
Dekarboksilacija konoplje brez vonja
To je najpočasnejši način dekarboksilacije konoplje. Prednost tega postopka je, da sploh ni zaznati vonjav (dokler ne odpremo vrečke), zato hiša ne bo napolnjena z intenzivno aromo dekarboksilirane konoplje. Izdelek pa je težje uničiti.
Za dekarboksilacijo konoplje po metodi bain-marie sledimo naslednjim korakom:
V tem primeru nam konoplje ni treba zmleti, temveč jo preprosto razlomimo na velike kose.
- Konopljo vstavimo ga v nepredušno zaprto vrečko.
- V loncu zavremo vodo.
- Ko začne vreti, znižamo temperaturo na 95 ºC. To je najvišja temperatura, pri kateri je lahko voda, ne da bi dosegla vrelišče.
- Vrečko postavimo v vodo za eno uro.