Konopljino maslo je temelj za mnoge druge recepte, povezane s prehrano. Je vsestranska sestavina, ki našim kulinaričnim stvaritvam dodaja učinke konoplje.
Njegova maslena tekstura se brez težav zlije z različnimi recepti, od slastnih piškotov pa vse do slanih jedi.
Po korakih bomo pogledali, kako se pravilno lotiti tega postopka.
Opozorilo:
- Učinki konoplje, ki jo pojemo so najdolgotrajnejši. Če pride do neprijetnosti te trajajo od 4-6 ur. Tako se morebitni pozitivni učinki proti anksioznosti lahko sprevržejo v pekel.
- Zato se moramo uživanja postopati zelo pazljivo in tako kot vselej – počasi povečevati odmerk. En poizkus na dan.
- Težavno je tudi natančno odmerjanje iz razlogov, ki so opisani proti koncu vodiča. Moč je lahko podobna koncentriranim pripravkom.
Kazalo vsebine
Kaj je konopljino maslo?
Konopljino maslo je narejeno je tako, da se navadno maslo obogati z aktivnimi spojinami, ki jih najdemo v vršičkih konoplje. Ne glede na to, ali smo izkušen kuhar ali kulinarični novinec, je izdelava lastnega masla preprosta. Slabost pa je, da potrebujemo veliko časa za pripravo.
Koliko konoplje potrebujemo za ta recept?
Moč našega konopljinega masla je odvisna od količine uporabljenega konopljinega cveta.
Na splošno je priporočljivo razmerje med zmleto konopljo in maslom nekje okrog 1:1. Lahko pa je razmerje obrnjeno v kater koli smer. Sami pa bomo kasneje preučili, če nam takšno razmerje utreza v praksi.
Konopljini vršički se lahko uporabljajo tudi za čaj – več o pripravi.
Recept
Kaj bomo potrebovali:
- klasičen pladenj za peko, ki ima malo dvignjene robove
- papir za peko
- lonec za počasno kuhanje (ang. slowcooker) ali navadna posoda.
- Sirarsko krpo ali cedilo
Sestavine:
- 5 do 10 gramov vršičkov
- 2,5 dl vode
- 250 g masla – torej eno maslo (ali kokosovega olja)
- Termometer je bonus
Ko izbiramo vršičke, poskrbimo, da bodo kakovostni in da bodo imeli učinke, ki nam ustrezajo. Paziti moramo še posebej, ker stvar, ki jih pojemo, učinkujejo dlje.
Kakšna je povezava s konopljino moko in proteini? Če bi želeli iz konopljinega masla kaj speči, bi lahko pri tem uporabili tudi npr. konopljino moko. Mimogrede, stvar je precej grenka in jo je treba mešati z drugimi mokami.
1. korak: Dekarboksilirajmo konopljo
Preden lahko cvet potopimo v maslo, ga moramo dekarboksilirati. Zakaj? Ker se morajo kanabinoidi (npr. CBD in THC) aktivirati, da lahko sploh učinkujejo. Pri kajenju se to dogaja zaradi gorenja ob ognju. To dosežemo tako, da konopljo izpostavimo vročini, kar se imenuje dekarboksilacija. Ko je konoplja aktivirana, jo lahko dodamo v maslo.
Suho konopljo zdrobimo na manjše kose na peki papir in pripravimo pečico na 110°C do 130°C. Pečemo jo od 30-45 minut.
2. korak: Zmeljemo cvet
Če že prej konoplje nismo dali na manjše delčke, to najlažje storimo z mlinčkom za konopljo. Pazimo, da ne zmeljemo preveč, saj ne želimo, da se koščki vršičkov znajdejo v našem maslu iz konoplje.
3. korak: Stopimo maslo
V ponev dodajmo enaka dela masla in vode (npr. eno skodelico masla in eno skodelico vode) ter maslo popolnoma stopimo. Voda bo preprečevala, da bi se maslo zažgalo, vendar ga bomo morali še vedno nadzorovati.
* Uporaba slowcookerja:
Uporaba počasnega kuhalnika omogoča natančen nadzor temperature in zmanjšuje tveganje pregrevanja. Vse, kar naredimo, je, da združimo dekarboksiliran cvet in maslo. Nato na nizki temperaturi pustimo stati do 6 ur in vsake toliko časa premešamo.
4. korak: Maslo prepojimo s konopljo
Ko je maslo popolnoma stopljeno, mešanici masla in vode dodamo konopljo. Če imamo eno maslo (250 g), v ponev damo enako prostornino cvetov, oz. drugače rečeno od 5-10 gramov. Med občasnim mešanjem (na pol ure je ok) pustimo vreti dve do tri ure.
Temperaturo moramo vzdrževati med 70 in 90°C. Mogoče je to najlažje poenostaviti, da stvar mora skorajda zavreti. Če imamo doma kakšen kuhinjski termometer, nam bo prav prišel, da ugotovimo kako močno moramo zakuriti pod loncem.
Konopljino maslo je gotovo.
E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov
5. korak: Precedimo maslo
Ko je maslo polno konoplje, moramo iz njega odstraniti vse majhne delčke Mešanico prelijemo skozi sirovo krpo ali fino mrežasto cedilo, da se znebimo vseh koščkov cveta, in dobili bomo konopljino maslo. Nekateri tudi vse skupaj zmiksajo, če jih ne moti takšen okus.
6. korak: Shranjevanje
Za ohranjanje svežine in učinkovitosti konopljinega masla je bistveno njegovo pravilno shranjevanje. Hranimo ga v nepredušni posodi v hladilniku, stran od toplote, svetlobe in vlage. Če želimo maslo iz konoplje shraniti za daljši čas, se lahko odločimo, da del masla zamrznemo. Po odpiranju ga vedno preizkusimo z vonjanjem. Če je vonj neprijeten, ga zavrzimo.
- Preberite tudi recepte za: Konoplja namočena v žganje ali pa Izdelava hašiševega olja
Najpogostejša vprašanja
Kako dolgo zdrži konopljino maslo?
Konopljino maslo običajno zdrži nekaj tednov, če je pravilno shranjeno v hladilniku. Za daljše shranjevanje (do šest mesecev) ga lahko shranimo tudi v zamrzovalniku.
Ali lahko maslu dodam zgolj surov, nekarboksiliran vršiček?
Tehnično gledano ja, lahko dodamo surovo konopljo, vendar ta ne bo dekarboksilirana, kar pomeni, da se CBD in THC ne bosta aktivirana tako dobro. Bo pa vseeno učinkovalo, le ne tako močno. Slabost tega je večja podvrženost plesnim in pesticidom. Konec koncev je bolje uporabiti dekarboksilirane vršičke.
Zakaj je konopljino maslo težavno odmerjati?
V igri je veliko spremenljivk. Moč konopljinega masla je odvisna od več dejavnikov [vir]:
- Kako močna je uporabljena konoplja
- Čas kuhanja
- Temperatura
Te spremenljivke je težko izmeriti in ni nujno, da so med njimi preproste korelacije: Konoplja s 23 % CBD ali THC ni nujno za 5 % močnejša od konoplje s 17 % teh kanabinoidov.
Segrevanje konopljinega masla dve uri namesto ene ne pomeni nujno dvakrat večje moči. Prav tako je tudi s temperaturo.
Konec koncev je težko natančno ugotoviti, kako močne so pripravljene jedi, če ne poskusimo majhne količine. Če želimo preizkusiti njihovo moč, poskusimo zaužiti ¼ ali ½ čajne žličke in počakajmo eno uro.
Konopljini piškoti
Sledi peka piškotov.
Če smo varčni s časim, bomo maslo morda samo shranili v zmrzovalniku in del tega pustili v hladilniku.
Za vse tiste, ki bi pa radi spekli piškote, pa so konopljini piškoti narejeni hitro in enostavno.
Izbral sem najenostavnejši recept. In mimogrede, tudi piškote lahko zmrznemo, da nam ne bodo splesneli prehitro. Po mojih izkušnjah je konopljina moka precej grenka, zato z njo eksperimentirajte počasi in postopoma. Tako kot povsod pri konoplji.