Recept: Konoplja namočena v žganje [2 metodi]

Prispevek temelji na dokazih
Število virov: /
Dekle drži konopljo namočeno  v žganje

Precej preprosto je konopljo namočiti v žganje. V tem članku bomo pogledali dva načina za pripravo katerega koli žganja z dodatkom konoplje. V tujini najraje to počnejo z vodko.

Metodi se razlikujeta v težavnosti, kar se seveda odraža tudi v izkoristku.

Opozorilo:

Konoplja namočena v žganje je lahko zelo močna.

Prva metoda: Alkoholna tinktura, kjer moramo vzeti malo alkohola za učinke konoplje ni nevarna.

Druga metoda: Če pa moramo spiti klasičnih gostilniških nula tri, pa lahko že pričnemo čutiti vzajemne učinke. Med seboj se ojačujejo.

Sočasno uživanje alkohola in konoplje vpliva tudi na pogostejše ravni uživanja, večje sociale in vedenjske posledice, kot je vožnja v vinjenem stanju. In prav tako tudi na večjo verjetnost pojava težav z zlorabo obeh substanc. [vir]

Kazalo vsebine

S klikom na povezavo spodaj lahko skočite na del vsebine, ki vas zanima:

1. Dolgotrajnejša, učinkovitejša metoda

Prva metoda je zelo preprosta in zahteva le nekajurno namakanje konoplje žganju, pri čemer moramo skrbno spremljati temperaturo. Ne pozabimo, da alkohol začne izhlapevati pri približno 80 ºC, zato moramo poskrbeti, da bo temperatura pri tem postopku nižja.

E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov

PREJMITE

SESTAVINE

  • 250 ml žganja (idealno je uporabiti alkohol, etanol nad 75 %)
  • 1-3 g posušenih cvetov konoplje

PRIPOMOČKI

  • Najlonska vrečka z (idealno) 200-mikronsko mrežo / Filter vrečka je drugi izraz
  • Posoda z dvojnim dnom (ali ena posoda v drugi)
  • Termometer
  • Pečica

NAVODILA

  1. Konoplja se pri kajenju aktivira z ognjem. Če pojemo surovo konopljo ne bomo od nje imeli veliko. Zato jo je potrebno najprej dekarboksilirati. Pol ure na 100-120 °C bo zadoščalo. Ob višji koncentraciji CBD pa tudi do ure. Ta korak se lahko tudi izpusti, vendar se izkoristek ne bo tako dober.
  2. Medtem ko pripravljamo sestavine, nastavimo posodo z dvojnim dnom (ali dve posodo – ena v drugi) na najnižjo možno temperaturo.
  3. Konopljo pripravimo tako, da jo zmeljemo oz. razkosamo do srednje velikosti (po občutku) in zavijemo v filter vrečko (najdemo na spletu). Če želimo, da bo naše žganje imelo močne zdravilne (seveda tudi stranske) učinke, poskrbimo, da uporabimo suho, dekarboksilirano konopljo (potrebno jo je aktivirati s predhodnim segrevanjem, drugače ne da nič od sebe).
  4. Žganje (oz. močnejši etanol) prelijemo v dvojno posodo, nato dodamo paket konoplje. Nato pustimo, da se približno 2-3 ure kuha. S termometrom poskrbimo, da se temperatura žganja ne dvigne nad 60 ºC. Če želimo pridobiti še bolj koncentriran izdelek, lahko alkohol pustimo stati še dlje časa. Toda ne pozabimo, da tvegamo, da bo del alkohola lahko izparel.
  5. Odstranimo konopljo in jo prelijemo v stekleno posodo. Počakamo, da se tekočina ohladi. Nato jo zapremo, in jo shranimo v hladnem in temnem prostoru. Če želimo čistejši končni izdelek, lahko uporabimo filter za kavo in precedimo tekočino skozenj.

Metoda se od pridobivanja hašiševega olja razlikuje predvsem v tem, da se tam topilo (etanol) izhlapi. Še druga alternativa pa je izdelava konopljinega masla.

2. Lažje, manj učinkovito: Konoplja v alkoholu

Konoplja namočena v žganje in list rastline

Konoplja v alkoholu zahteva navadno žganje in ne zahteva veliko truda. Bolje je uporabiti močnejši alkohol (žganje), kot je vodka ali šnops, vendar lahko to postorimo s katero koli žgano pijačo.

Tukaj bomo spili še več alkohola, da bomo prišli do istega učinka kot pri prvi metodi.

SESTAVINE (konoplja na šnopsu)

  • 250 ml žganja (vodka, kar koli drugega močnega)
  • 1-3 g posušenih cvetov konoplje (več dodatne konoplje uporabimo, močnejši bo izdelek in manj alkohola potrebujemo popiti za isti učinek, paziti pa moramo na močne učinke)

NAVODILA

  • Konoplja se pri kajenju aktivira z ognjem. Če pojemo surovo konopljo ne bomo od nje imeli veliko. Zato jo je potrebno najprej dekarboksilirati. Pol ure na 100-120 °C bo zadoščalo. Ob višji koncentraciji CBD pa tudi do ure.Ta korak se lahko tudi izpusti, vendar se izkoristek ne bo tako dober.
  • Nato popke potopimo v alkohol. Steklenico hranimo v hladnem in temnem prostoru ter jo vsak dan pretresemo.
  • Po sedmih dneh bi moralo biti v alkoholu dovolj konoplje. S kavnim filtrom odcedimo rastlinski material in konoplja namočena v žganje je pripravljena.

KAKO LAHKO IZBOLJŠAMO OKUS

Konoplja namočena v žganje se lahko pije sama, čeprav verjetno ne bo najboljšega okusa. Druga možnost je, da to žganje zamešamo v običajen recept za koktejl. Vodko v svojem najljubšem koktajlu lahko na primer zamenjamo s svojo “konopljino vodko”.

Čudovita zamisel je tudi, da žganje dodamo toplemu čaju s cimetom.

3. Kako to počnejo profesionalci

Ekstrakcija z etanolom je precej pogosta v svetu izdelave konopljinih kapljic. Ti nekako pokombinirajo zgoraj omenjeni metodi. Najprej namočijo konopljo v etanol kot pri drugi metodi. Nato pa ta alkohol izparijo. Da se stvar ne dogaja pri previsokih temperaturah, pa to počnejo pri zmanjšanem tlaku. Tako kot hribolazci hitreje zavrejo juho na večtisočakih.

Ostane kocentrat. Alkohol pa nadomestijo s konopljimim, olivnim ali MCT oljem.

To z eko certifikatom (ekstrakcija z etanolom) počne tudi dr. Gosar, ki ima poceni in kvalitetne kapljice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja