Smrekovi vršički so svetlo zeleni konci smrekovih vej, ki jih lahko vidimo vsako pomlad, ko popestrijo gozdove s svojo živo barvo.
Dišijo po iglavcih, po okusu spominjajo na citruse, zdravilne sposobnosti pa boste takoj izvedeli, če jih boste okusili, saj so polni vitamina C.
Poskusite lahko vršičke iz različnih vrst iglavcev – vsaki bodo imeli nekoliko drugačen okus, nekateri bodo celo zelo grenki. Najboljši del pri tem je, da smrekovi vršički ohranijo visoko vrednost vitamina C tudi kadar jih zamrznemo ali posušimo.
Če jih boste dodali v svoj najljubši zimski čaj, ne boste dodali le okusa po pomladi, temveč boste svoje telo nagradili z močnim antioksidantom, kar deluje blagodejno v hladnejših mesecih.
Večini najbolj znana oblika smrekovih vršičkov je v obliki sirupa, katerega uporaba je v Evropi in Ameriki poznana in zabeležena že stoletja. V Severni Ameriki so uporabljali pijače in pripravke iz smrekovih vršičkov kot zdravilo za različne bolezni zimskih mesecev, med drugimi tudi za zdravljenje skorbuta, saj jim je v tem obdobju vedno primanjkovalo svežega sadja. Uporabljali so jih tudi za lajšanje simptomov vnetega grla in kašlja.
Kazalo vsebine
Smrekovi vršički kot zdravilo
Smrekovi vršički vsebujejo visoko vrednost vitamina C. [6] To je najpomembnejši antioksidant, ki naš organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali.
Z njim se preprečuje in zdravi skorbut, sodeluje pri obnovi tkiva in encimski proizvodnji določenih nevrotransmiterjev. Potreben je za pravilno delovanje telesa in našega imunskega sistema.
Napolnjeni so s karotenoidi. Te so pomembni sestavni deli temno rjavega pigmenta melanina, ki ga najdemo v laseh, koži in očeh. Melanin absorbira visokofrekvenčno svetlobo in varuje organe pred znotrajceličnimi poškodbami.
Karotenoidi lahko zmanjšajo tveganje določenih bolezni, predvsem bolezni vida, rakava obolenja in različnih oblik tumorjev. Izboljšajo elastičnost in teksturo kože, pomagajo pri glavobolih in problemih s suhimi očmi ter zamegljenim vidom.
Smrekovi vršički vsebujejo magnezij in kalij, od katerih oba pomagata k boljšemu počutju, energetičnosti in spodbujanju presnovnih procesov v jetrih.
Magnezij pomaga pri presnovi hrane v energijo, regulira živčni sistem, vzdržuje in popravlja gene ter sodeluje pri pravilnem delovanju naših mišičnih gibov. Vpliva na naše počutje, varuje nas pred sladkorno boleznijo (tipa 2), znižuje krvni pritisk, deluje protivnetno in lahko pomaga pri preprečevanju migren. [1]
Kalij pomaga zmanjšati krvni tlak in zadrževanje vode, ščiti pred možgansko kapjo in preprečuje osteoporozo in ledvične kamne. [2, 3, 4, 5]
Zdravilni učinki izhajajo tudi iz klorofila, ki ga najdemo v smrekovih vršičkih. Le-ta je dobro sredstvo za zdravljenje dihal, nevtralizira proste radikale, zmanjša raven škodljivega holesterola, pomaga pri hujšanju, blaži vnetja, vzdržuje uravnoteženo raven sladkorja v krvi in omogoča hitrejši proces celjenja tkiva.
Uporaba smrekovih vršičkov
Smrekove vršičke lahko preprosto jemo same, ali pa jih dodamo v smutije in solate. Za čaj uporabimo suhe vršičke, ki blažijo grlo in zgornja dihala.
Lahko jih vržemo v vodo in jih pustimo stati približno eno uro, tako bo voda absorbirala zdravilne sestavine smrekovih vršičkov. Lahko jih narežemo in dodamo v juhe, karije, enolončnice itd. Iz njih lahko pripravimo pesto, večini najbolj znan pa je nedvoumno sirup iz smrekovih vršičkov.
Smrekovi vršički se uporabljajo kot naravno zdravilo za različna bolezenska stanja:
- Blaženje kašlja in vnetega grla
- Pri prehladu
- razkuževanje dihalnih poti
- pomirjanje sluznice
- pomoč pri izkašljevanju
- umirjanje hripavosti
Pri problemih s prehladom nam poleg smrekovih vršičkov pomaga tudi ameriški slamnik. Več o njem pa v našem drugem izobraževalnem članku: https://konopljazdravi.si/zdravilne-rastline/ameriski-slamnik/
Vršičke lahko uporabimo na mnogo načinov. Spodaj predstavljamo tako klasične pripravke kot tudi recepte, za katere niste vedeli, da jih potrebujete.
Sirup iz smrekovih vršičkov / smrekovi vršički v medu
Potrebujemo:
- kozarec za vlaganje (750 ml)
- 250 g smrekovih vršičkov
- 300 g belega sladkorja
Priprava:
- Smrekove vršičke položite v kozarec v plasteh, med njimi naj bodo plasti sladkorja. Med nalaganjem plasti kozarec večkrat pretresemo in plasti dobro potlačimo.
- Kozarec napolnite do vrha in vršičke močno potlačite.
- Končajte s plastjo sladkorja in dobro zaprite kozarec.
- Kozarec postavite na toplo, sončno mesto na okenski polici. Tu se bodo vršički medili približno 30 – 40 dni. Občasno obrnite in stresite kozarec.
- Na koncu sirup precedimo in spravimo v hladilnik. Tam ga lahko hranimo par mesecev.
Če se ves
sladkor ne stopi, lahko smrekov sirup precedite v lonec in ga previdno zavrete,
nato pa pustite kuhati na nizki temperaturi, dokler se ves sladkor ne raztopi
in ostane samo sirupna tekstura.
V primeru pregostega sirupa ga lahko razredčite z malo hladne vode do željene
redkejše konsistence.
Smrekovi vršički z medom se pripravijo po isti recepturi, le sladkor se nadomesti z medom. V tem primeru jih pustimo zoriti v temnem prostoru in ne na soncu na okenski polici.
Doziranje:
Priporočena dnevna količina za odrasle je 3 žlice na dan. Za otroke je priporočena doza 3 žličke na dan.
E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov
Močni in učinkoviti borovi vršički z medom
Pripravek je izredno učinkovit!
So močni in zaradi tega ne potrebujemo jemati velikih količin. Poleg tega pa ima tudi med svoje zdravilne lastnosti.
Izdeluje jih dr. Gosar v domačem laboratoriju iz slovenskih sestavin.
Uporaba:
• Odrasli in otroci nad 12 let lahko največ dvakrat dnevno pojedo eno malo žličko.
• Otroci pod 12 let starosti pa lahko dvakrat dnevno pojedo največ pol male žličke.
-8 % s kodo CBDZDRAVI (kadarkoli)
Čaj iz smrekovih vršičkov
Smrekovi vršički so odlični za pripravo čaja. Za eno skodelico čaja potrebujete le pest vršičkov, vročo vodo, po želji pa lahko dodate tudi med ali cimet. Cimet in med oba pomagata proti prehladu – med pomirja vneto grlo, cimet pa je zaslužen za pomoč pri izkašljevanju.
V skodelico z vrelo vodo dodajte 4 – 6 svežih smrekovih vršičkov, nato pa pustite par minut. Vršički bodo po nekaj minutah izgubili svojo močno svetlo zeleno barvo in postali rjavkasti ter se usedli na dno skodelice.
Če uporabljamo posušene smrekove vršičke, jih moramo v vodi vreti 5 minut, nato pa odstaviti in po 10 minutah precediti.
Opozorilo: ženskam, ki so noseče ali dojijo, priporočamo, da se izogibajo čajev iz vršičkov.
Preberite več: Koliko so BIO izdeljki boljši
Smrekovi vršički v žganju
Potrebujemo:
- 200 – 250 g smrekovih vršičkov
- Steklenico gina, vodke ali poljubnega žganja (750 ml)
- Po želji: trakovi lupine 1 limone
- Po želji: 110 g medu ali 100 g sladkorja
Če želite narediti liker lahko dodate sladkor ali med po svojem okusu. Za ocenitev sladkobe ga okusite po namakanju in precejanju. Za rahlo sladek liker dodajte 110 g medu ali pa 100 g sladkorja.
Priprava:
Smrekovi vršički morajo biti čisti. Če ste jih pobrali vsaj 100 metrov stran od cest, jih ni treba splakovati. Če želite hitrejši postopek infuzije nasekljajte vršičke, v nasprotnem primeru jih pustite cele za počasno infuzijo.
V kozarec vstavimo 2/3 smrekovih vršičkov (nasekljane ali cele); kozarec naj bo literski ali nekoliko večji. Po želji dodajte limonino lupino. V primeru, da boste dodali sladilo, čez vršičke dodajte svojo izbiro medu ali sladkorja. Vlijte vodko ali gin, oz. žganje po izbiri. Prazno steklenico lahko shranite za končni liker.
V kozarec dodajajte preostale smrekove vršičke in jih sproti tlačite navzdol v tekočino. Hkrati nežno mešajte, da odstranite morebitne zračne mehurčke. Kozarec polnite do približno 5 mm do vrha, nato pa ga zaprite.
Hitra metoda:
Če so smrekovi vršički nasekljani bo vaš liker oz. žganje končano v enem tednu z zelo intenzivnim okusom po smreki. V primeru, da ste dodali med ali sladkor, kozarec enkrat na dan nežno pretresite – s tem boste raztopili sladilo. Po sedmih dneh vršičke precedite skozi cedilo. Za čim manj usedlin boste morali pijačo drugič precediti skozi kavni filter.
Na dnu steklenice bo vseeno ostalo nekaj usedlin, ki bodo ob tresenju steklenice zameglile žganje.
Žganje nalijte v čisto steklenico, ga zaprite in hranite v hladnem temnem prostoru do 12 mesecev. Preden postrežete, steklenico pretresite, da se porazdelijo koščki drobnih usedlin.
Počasnejša metoda:
Za to metodo niso potrebni nasekljani smrekovi vršički, vendar pa bo infuzija v alkoholu trajala en mesec.
V primeru, da ste pijači dodali sladilo, kozarec postavite na pult za 1 teden in ga nežno stresajte enkrat na dan, da se med ali sladkor raztopi. Po prvem tednu ga premaknite v temen hladen prostor in ga tam pustite še 3 tedne. Po treh tednih vršičke precedite skozi cedilo, pri čemer nežno stresajte navzgor in navzdol, da odstranite čim večji večji del tekočine.
Žganje nalijte v čisto steklenico, ga zaprite in hranite v temnem hladnem prostoru do 12 mesecev.
E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov
Sladoled iz smrekovih vršičkov
Potrebujemo:
- 710 ml smetane za kavo (10 % m. m.)
- 50 g nasekljanih svežih smrekovih vršičkov
- 5 velikih rumenjakov
- 150 g sladkorja
- 1/8 čajne žličke soli
- 1 žlička limetinega soka
Priprava:
V manjši ponvi na nizki temperaturi počasi segrevajte smetano za kavo, sladkor, sol in rumenjake. Občasno mešajte, dokler se zmes ne segreje in nekoliko zgosti.
Zmes ohladite na sobno temperaturo in jo dobro premešajte v univerzalnem mešalniku / multipraktiku.
Smrekovi vršički morajo biti dobro naseklajni. Dodajte jih v mešalnik in zmes mešajte do zelo gladke teksture.
Nastali pire spustite skozi cedilo s fino mrežo. Kremo pustite čez noč v hladilniku.
Naslednji dan dodajte žličko limetinega soka in kremo vlijte v ohlajen aparat za pripravo sladoleda.
Mešamo, dokler se sladoled ne zgosti – to je okoli 30-45 minut, odvisno od aparata.
Smrekovo pecivo
Potrebujemo:
- 250 g moke
- 150 g sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 225 g masla
- Pest smrekovih vršičkov
- Po želji: 1 žlica limoninih ali pomarančnih opilkov lupine
- Po želji: 1 čajna žlička kardamoma (zmletega)
Priprava:
Maslo narežemo na kocke, smrekove vršičke pa drobno nasekljamo. Pečico segrejemo na 165 °C.
Vse sestavine dobro premešamo, bodisi v mešalniku ali pa ročno. Končamo, ko je zmes še vedno rahlo drobljiva – tik preden postane solidna krogla testa.
Testo potlačimo v pekač ali pa ga ročno zvijemo in narežemo v piškote. Pečemo na 165 °C za približno 45 minut oziroma do zlato rjave barve.
Nabiranje smrekovih vršičkov
Torej kdaj jih nabirati? Smrekovi vršički so najbolj primerni za nabiranje v začetku maja, na voljo pa so vse do julija, odvisno od vremenskih razmer. Ne nabiramo jih takoj po dežju, saj so takrat iz vršičkov sprana olja in smole. Raje počakamo par dni, da se vršički znova naoljijo, saj bomo s takimi dobili bolj kvalitetne izdelke.
Predlagamo da si izberete drevesa, ki so v čistem okolju – vsaj nekoliko oddaljena od cest, približno 100 metrov. Najboljši so še zelo mladi vršički, dolžina do 4 cm. Pri nabiranju morate biti previdni, da ne poškodujete drevesa. Vršičke nabirajte iz starejših dreves, saj mladi iglavci potrebujejo čas za rast.
Ne poberite več kot približno petino vršičkov iz enega samega iglavca, prav tako jih nikoli ne pobirajte iz vrha drevesa, saj bo to preprečilo njegovo rast. Najbolje je, da nabirate vršičke iz vej v notranjosti iglavca in blizu tal. Nabiranje vršičkov bo zatrlo rast iglavca na vejah, iz katerih jih boste nabirali, zato bodite pozorni in ne pretiravajte z nabiranjem na določeni veji ali na enem drevesu.
Poleg smrekovih vršičkov lahko poskusite tudi vršičke borovcev in jelke. Niso pa vsi iglavci varni za uživanje! Izogibajte se tisi, saj je so njeni vršički strupeni. Bodite stoodstotno prepričani, da veste, kako pravilno prepoznati iglavce, preden naberete vršičke.
Smrekovi vršički in skladiščenje
Smrekovi vršički imajo fantastičen rok uporabnosti. Pobrani sveži in takoj ohlajeni lahko zdržijo več mesecev v hladilniku.
Shranimo jih lahko v plastični vrečki z nekaj luknjami, prebodenimi v njih, da dihajo, skupaj z vlažno papirnato brisačo ali dvema, ki pomagata zadrževati vlago. Če boste vršičke hranili mesec dni ali dlje, brisačo zamenjajte vsak teden.
Pri sušenju vršičke razprostremo v suhem prostoru na večjo površino (na časopisni papir, rjuho ipd.) in poskrbimo za pretok svežega zraka. Če nas preveč skrbi, lahko uporabimo tudi ventilator.
Smrekove vršičke lahko tudi zamrznete, vendar pa ne bodo obdržale mehke teksture sveže nabranih vršičkov. Še vedno lahko iz njih pripravite smrekov sirup.
Viri in literatura:
[1] J. H. F. de Baaij, J. G. J. Hoenderop, R. J. M. Bindels. Magnesium in man: implications for health and disease, National Library of Medicine, 2015. Dostopno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25540137/ [10/2020].
[2] N. J. Aburto, S. Hanson, H. Gutierrez, L. Hooper, P. Elliott, F. P. Cappuccio. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses, National Library of Medicine, 2013. Dostopno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23558164/ [10/2020].
[3] S. A. New, S. P. Robins, M. K. Campbell, J. C. Martin, M. J. Garton, C. Bolton-Smith, D. A. Grubb, S. J. Lee, D. M. Reid. Dietary influences on bone mass and bone metabolism: further evidence of a positive link between fruit and vegetable consumption and bone health? National Library of Medicine, 2000. Dostopno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10617959/ [10/2020].
[4] G. C. Curhan, W. C. Willett, E. B. Rimm, M. J. Stampfer. A Prospective Study of Dietary Calcium and Other Nutrients and the Risk of Symptomatic Kidney Stones, The New England Journal of Medicine, 1993. Dostopno na: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199303253281203 [10/2020].
[5] I. W. Gallen, R. M. Rosa, D. Y. Esparaz, J. B. Young, G. L. Robertson, D. Batlle, F. H. Epstein, L. Landsberg. On the mechanism of the effects of potassium restriction on blood pressure and renal sodium retention, American Journal of Kidney Diseases, 1998. Dostopno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9428447/ [10/2020].
[6] Polle, A., W. Kröniger, and H. Rennenberg. Seasonal fluctuations of ascorbate-related enzymes: Acute and delayed effects of late frost in spring on antioxidative systems in needles of Norway spruce (Picea abies L.). Plant and Cell Physiology 37:717–725, 1996. Dostopno na: https://academic.oup.com/pcp/article/37/6/717/1856942 [10/2020].