Pogledali si bomo dva preprosta recepta, s katerim bodo konopljini piškoti narejeni 1, 2, 3.
Za začetek moramo konopljine piškote razdeliti v dve skupini glede na naša pričakovanja z učinki:
- Z učinki konoplje (CBD ali THC, ki ga je v legalni konoplji 0,2 %).
- Brez učinkov konoplje – za kulinarično razvajanje
Ključna razlika je v maslu.
Prva možnost – konopljine vršičke kuhamo več ur v maslu in dobimo konopljino maslo. Tukaj okus verjetno ni tako pomemben, zato lahko uporabimo navadno moko (po želji).
Opozorilo: Konopljini piškoti učinkujejo od 6-8 ur. Predvsem pa je pomembno dejstvo kdaj se učinki pričnejo kazati. Delovati lahko pričnejo v polni meri šele po nekaj urah. Če smo že vzeli enega, počakajmo vsaj 24 ur, preden vzamemo nov piškot. Do 25 leta se uporaba konoplje odsvetuje. [vir]
Druga možnost – uporabimo lahko maslo, ki ga vzamemo direktno iz polic v trgovini. V tem primeru ne bomo čutili nobenih učinkov konoplje. Takrat je smiselno uporabiti recept s konopljino moko.
Kazalo vsebine
1. Enostaven recept z učinki brez konopljine moke
Ta recept je namenjen temu, da konopljini piškoti pridobijo učinke konoplje.
Predpriprava – naredimo konopljino maslo:
To je smiselno postoriti že kakšen dan prej. Konopljino maslo se pripravlja več ur. Kanabinoidi so topni v maščobah in jih z več urnim kuhanjem ujamemo v njih.
Na kratko gre postopek takole: maslo stopimo, vanj damo vršičke in skrbimo, da ne zavre. Na koncu precedimo konopljo in kar ostane je maslo napojeno s kanabinoidi.
Tukaj se nahaja točen recept za kuho masla.
Če nam spodnji konopljini piškoti niso najbolj po volji lahko vzamemo kateri koli drugi recept in uporabimo pripravljeno maslo.
Sestavine:
- 225 g zmehčanega masla
- 110 g sladkorja v prahu
- 275 g gladke moke
- 1 žlička cimeta ali drugih začimb (po želji)
- 75 g koščkov bele ali mlečne čokolade (po želji)
Navodila:
- Pečico segrejemo na 190C/170C z ventilatorjem.
- Maslo v veliki skledi z leseno žlico ali v paličnem mešalniku stepemo da postane mehko.
- Dodamo sladkor in stepamo, dokler zmes ne postane puhasta.
- Presejemo moko in dodajamo neobvezne sestavine, če jih želimo uporabiti.
- Zmes z rokami mesimo, da nastane testo. Na tej točki lahko del testa tudi zmrznemo za kasneje.
Testo je narejeno, sedaj konopljini piškoti morajo dobiti še obliko:
- Testo razvaljamo v kroglice velikosti oreha in jih položimo na pekač (ni nam ga treba namazati z maslom ali obložiti) nekoliko narazen eno od druge.
- Z dlanjo kroglice nekoliko sploščimo in jih približno 10-12 minut pečemo v pečici, dokler ne postanejo zlato rjave barve in rahlo čvrste tam po vrhu.
- Preden jih postrežemo, jih pustimo na hladilni rešetki za približno 15 minut.
E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov
2. Recept s konopljino moko za okus
Konopljina moka je precej grenka, zato jo je potrebno mešati z ostalimi. Tudi dodaten sladkor lahko pomaga pri tem. Je grenka, ima pa tudi svoje prednosti.
Več o konopljini moki sem zapisal tukaj.
Sestavine:
Recept za 20 piškotov
- 115 g kakavovega masla
- 115 g masla
- 115g konopljine moke
- 230 g moke
- 115 g organskega kokosovega sladkorja
- 1 majhno jajce
- 1/4 čajne žličke vanilijevega zrna v prahu
Navodila:
- Pečico segrejemo na 210 °C in v pladenj položimo peki papir.
- V skledi zmešamo maslo, sladkor, vanilijo in jajce, da se naredi skupek.
- Dodamo moko in dobro premešamo.
- Ta skupek zavijemo v peki papir ali folijo iz čebeljega voska ter shladimo v hladilniku.
- V hladilniku pustimo vsaj 30 minut, da se strdi.
- Oblikujemo piškote ali pa samo ta zvitek narežemo na rezine in 10 do 15 minut pečemo pri temperaturi 210 °C.
- Ohladimo za vsaj 15 minut in konopljini piškoti so pripravljeni za postrežbo.