Konopljina moka: sestava, uporaba in recepti

Prispevek temelji na dokazih
Število virov: /
moka iz konoplje

Je do vaših ušes prišla govorica o moki iz konoplje? Ste na pravem mestu, saj boste na hitro lahko prebrali vse pomembne informacije in na koncu spekli še kruh iz nje.

Pomembno je vedeti, da konopljina moka ne vsebuje THC (tetrahidrokanabinola), ki je aktivna, psihoaktivna snov v konoplji. Zaradi te se počutite »zadeti« (in kasneje lačni). Konopljina semena, ki so vir moke vam ne morejo škodovati!

Kazalo vsebine

S klikom na povezavo spodaj lahko skočite na del vsebine, ki vas zanima:

Za kaj vse se lahko uporablja konopljina moka

Najlažji in najkakovostnejši način peke s konopljino moko je, da 50% konopljine moke zmešate s 50% moke za peko kruha. Nato sledite kar vašemu receptu za peko kruha.

Namesto beljakovin v prahu iz konopljinih semen, je idealna uporaba konopljine moke v svojih najljubših receptih za smutije. Konopljina moka vsebuje več vlaknin in manj beljakovin. Kot nalašč za nekoga, ki vsak dan ne potrebuje ogromno beljakovin za svoje velike mišice.

Običajno moko v receptu za piškote svoje matere zamenjajte s konopljino moko in kakavom v prahu (uporabite enaki količini obeh). Uporaba katere koli druge sestavine, ki jo običajno uporabljate v svojih piškotih, na primer sladila in jajca. Nihče ne bo vedel, da je samo zdravje.

Konopljina moka za zdravje

konopljina moka je superživilo

Kot zanimivost, konopljina semena se ne zdrobijo v moko, saj se zaradi velike vsebnosti olja spremenijo v nekaj podobnega kot je maslo. Če želite dobiti moko, morate odstraniti olje s posebnim postopkom.

Konopljina moka se ne dvigne pri peki kot nekatere druge. Za vse tiste, ki vas to skrbi, gluten ni sestavni del te moke. Je zelo krepka, zato je ni mogoče uporabljati same za peko kruha. Morali bi jo zmešati z drugimi mokami, razen če pripravljate ploščat kruh ali delate kreker. Razmerje 3: 1 v korist druge moke, ustvari težak hlebček in vse do razmerja 7: 1, ki v bistvu proizvede hlebček s sledmi konoplje v njem.

E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov

PREJMITE

Konopljina moka je odličen vir energije in je lahko tudi dodatek k peki, saj dodaja koristi konopljinih beljakovin in odlično visoko vsebnost vlaknin v konopljinih semenih. Poskusite dodati konopljino moko v svoje najljubše recepte, kot so kruh, kolački (muffini) ali piškoti.

Prehranska sestava konopljinega semena je neverjetna! V popolnem organskem naravnem stanju mnogi konopljino seme štejejo za najvarnejši, najbolj prebavljiv, uravnotežen, naraven in popoln vir beljakovin, aminokislin in esencialnih maščob, ki jih najdemo kjer koli v naravi.

Sestavine konopljine moke in njene “super moči”

  • Konopljina moka vsebuje 33% beljakovin
  • Ima 5,6% esencialne maščobne kisline (Omega 3, 6, 9 in GLA)
  • Vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin
  • Je bogat vir GLA (Esencialna maščobna kislina, ki je telo samo ne more proizvajati. Cenjena je zaradi številnih ugodnih učinkov, saj kožo ščiti, obnavlja, skrbi za idealno razmerje vlage, pomaga pri aknasti koži in ohranja njeno prožnost.)
  • Bogata z minerali v sledovih, ki so bistveni za mnoge procese v telesu
  • Vsebuje prehranske vlaknine

Konopljina moka je tudi popoln vir vseh 20 znanih aminokislin, vključno z 9 esencialnimi aminokislinami (EAA), ki jih naše telo ne more samo proizvesti.

Približno 65% beljakovin v konopljini moki tvori globulinski protein Edestin in ga najdemo tako v velikem številu zastopanega samo v konopljini moki. Edestin pomaga pri prebavi, je relativno brez fosforja in velja za hrbtenico celične DNK.

Druga tretjina beljakovin v konopljini moki je albumin, še en visokokakovosten globulinski protein (beljakovina). Konopljini proteini ne vsebujejo zaviralcev tripsina, ki povzročajo želodčne motnje in pline.

Konopljina moka zagotavlja tudi odlično zalogo antioksidantov (vitamin E), karotena (vitamina A), fitosterolov, fosfolipidov in številnih mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem, žveplom, kalijem, fosforjem, ter skromnimi količinami železa in cinka. Konopljina moka je tudi dober vir klorofila.

Znanih alergij na semena organske konoplje ni, zato je kot nalašč za tiste, ki imajo alergije na oreške, mlečne izdelke in gluten ali pšenico.

Shranjevanje in njen “zdrav” izgled

Konopljina moka vsebuje veliko olja in je zato nagnjena k oksidaciji in hitremo kvarjenju. Priporočam, da ostanke konopljine moke ali katere koli izdelke iz konopljinega semena shranite v nepredušni posodi v hladilniku ali še bolje zamrzovalniku.

E-priročnik in 8 % popusta + Serija izobraževalnih mailov

PREJMITE

Je precej temno olivno zelene barve. Ne izgleda ravno najlepše in bo zatemnila vaše pecivo. Toda v peki se res dobro obnese. Ključno je, da je ne dodajate preveč! Ugotovil sem, da je 1/2 skodelice (100 g) te moke ravno dovolj za kruh, ne da bi preveč prevzel okus.

Recepti: Kruh iz konopljine moke (low carb)

Ta zdravi recept za kruh je narejen iz konopljine moke, ki vsebuje veliko vlaknin in beljakovin ter malo ogljikovih hidratov (low carb po angl.) , zaradi česar je zelo nasiten. Je priročen, okusen in enostaven za pripravo!

S tem receptom dobimo hlebec srednje velikosti, iz katerega lahko narežemo približno 10 rezin kruha. Je gost, puhast in temen zaradi barve konopljine moke. V hladilniku zdrži 5-7 dni.

Čas za pripravo: 15 min
Čas pečenja: 40 min
Skupaj: 55 min

Sestavine:

75 gramov konopljine moke
75 gramov zdroba iz lanenih semen
100 gramov mandljeve moke
1 čajna žlička sode bikarbone
1/2 čajne žličke soli
po želji: 1 čajna žlička čebule v prahu

4 jajca (velika)
3 žličke jabolčnega kisa (lahko tudi limonin sok)
2 žlici olivnega olja

Navodila za peko

Pripravite pekač za hlebčke velikosti 20 cm x 7 cm (lahko je večji ali manjši, seveda boste s tem dobili kruh drugačnih dimenzij). Dno pokrijemo s kosom peki papirja in dno in stranice namastimo z malo olja. Pečico segrejte na 170 °C.

Vse suhe sestavine združite v večji posodi in jih dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte vse mokre sestavine.

Tekočo zmes vlijemo v posodo s suhimi sestavinami in jih ponovno dobro premešamo z vilicami, da dobimo čim bolj homogeno zmes.

Zmes prenesite v pekač in jo enakomerno razporedite.

Pečite v pečici na srednji polici za približno 40 minut.

Ko je spečen odstranite hlebček iz pečice in ga pustite počivati za 10-15 minut pod brisačo, šele nato ga previdno odstranite iz pločevine.

Po želji ga lahko polovico narežete za shranitev v zamrzovalniku, ostanek pa pustite zavit v brisačo ali v posodi. Lahko ga tudi spravite v hladilnik, kjer bo zdržal dlje.

Kakšna je sestava kruha? (makronutrienti)

Na rezino pride približno 6 gramov ogljikovih hidratov (večina v obliki vlaknin), 9 gramov beljakovin (enako kot eno veliko jajce) in 15-17 gramov maščobe. Vsebnost vlaknin pa je kar 4-5 gramov na rezino! Zaradi velike vsebnosti beljakovin, maščob in vlaknin je ta kruh zelo nasiten.

Recept za konopljine piškote

V drugem besedilu se nahaja tudi recept za konopljine piškote. Za vas bo primeren tisti drugi recept na dnu strani.

Po mojih izkušnjah je potrebno precej pazljivo odmerjati konopljino moko, ker se pričakuje pri piškotih sladek okus. Konopljina moka je precej grenka.

Če vas zanima peka konopljinih piškotov, si poglejte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja